Transit

Bernhard Lang werd geboren in 1957 in Linz, Oostenrijk, en behaalde zijn diploma piano aan het Bruckner Konservatorium waarna hij naar Graz verhuisde om jazz piano, arrangement en klassieke piano te studeren. Hierna volgde hij compositie bij de Poolse componist Andrej Dobrowolsky, die hem de technieken van de nieuwe muziek bijbracht. Hij studeerde ook bij Hermann Markus Pressl, die hem contrapunt aanleerde en hem introduceerde tot het werk van Josef Matthias Hauer.

Sinds 1988 geeft Lang muziektheorie, harmonie en contrapunt aan de University of Music and Performing Arts in Graz, en sinds 2003 is hij er aangesteld als professor compositie. In Graz ontmoette hij ook Gösta Neuwirth, die een van zijn belangrijkste invloeden werd en die hem gedurende vele jaren informele compositielessen zou geven. Georg Friedrich Haas introduceerde hem tot de microtonale muziek. Inmiddels is zijn werk uitgevoerd op onder meer het Steirische Herbst Festival, Moscow Alternativa Festival, Biennale Hannover, Darmstädter Ferienkurse, Salzburger Festspiele, Wien Modern, Donaueschingen, Witten en vele andere.

In 2006 was Lang de centrale componist van het Wien Modern Festival.

Aan het Instituut voor Elektronische Muziek in Graz ontwikkelde hij de Loop-Generator en de Visual Loop Generator in samenwerking met Winfried Ritsch en Thomas Musil.

Op zijn werkenlijst prijken verschillende klankinstallaties, maar ook verschillende samenwerkingen met diverse choreografen: Xavier Le Roy, Christine Gaigg en Willi Dorner. Zijn voornaamste interesse is al sinds 1999 muziektheater, vertrekkende van zijn interpretatie van de ideeën van verschil/herhaling: Theater of Repetitions (2003), I hate Mozart (2006), The Old Man from the Mountain (2007). Hij staat ook zelf op het podium als improvisator, als solist of in duo's.

Momenteel woont hij in Wenen.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.