Transit

Bernhard Lang | Differenz/Wiederholung 23: Loops for Dr.X | 2013

Dit werk is een onderdeel van de Differenz/Wiederholung reeks, waar ik sinds 1997 aan werk. De reeks is gebaseerd op ‘Loop-Aesthetics’, een soort muzikale transcriptie van de sample technologie en experimentele videokunst. In dit werk wordt de muziek en de stem van Boris Karloff getranscribeerd en overschreven. Het geheel is een spin-off van een film die ik maakte met de Oostenrijkse kunstenaar Norbert Pfaffenbichler, Monolog II, een één uur durende montage van talloze Karloff-films, waarbij Karloff optreedt als de enige acteur, enkel spelend met en tegen zichzelf. Als grote fan van zogenaamde Hammer films en horrorfilms in het algemeen was ik het idee van een hommage aan de “Prince of Monster movies” (“hoe slechter ze zijn, hoe beter” volgens Frank Zappa) erg genegen.

De loops worden in hun veelvuldige differentiaties gebruikt als een middel om deze visioenen van terreur te deconstrueren. De eerste stap in deze deconstructie is het verdwijnen van het beeld ten voordele van de klank. Het gebruik van loops reikt van contrapuntische structuren tot precieze automatische transcripties van Karloffs stem (Wav2Midi). …Loops for Dr.X werd geschreven in opdracht van TRANSIT en werd er gecreëerd op 27 oktober 2013. [BL]

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.