Transit

Rozalie Hirs | Nadir | 2014

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: Quatuor Bozzini

Nadir onderzoekt binaural beatings en andere subtiele verschuivingen van het luisterperspectief. Het stuk opent met pulserende akkoorden die uitmonden in een dans-achtig deel afkomstig van een denkbeeldig hemels hof. De titels van de delen verwijzen naar astronomische termen die betrekking hebben op de waarneming van hemelse lichamen, plaatsbepaling, verduistering, en het cyclische proces van dag en nacht: libration, nutation, azimuth, diurnal, syzygy. Het Bozzini Quartet neemt de luisteraar mee op zijn reis door bewegende schaduwen en tinten donker, door het onzichtbare, verborgen innerlijke leven van de sferen, als door het binnenste van het heelal.


Lees verder »

Nadir, voor strijkkwartet en elektronische klanken, is het tweede strijkkwartet van de Nederlandse componist Rozalie Hirs. Het kan gezien worden als een antwoord op haar eerste strijkkwartet Zenit (2010), maar is tegelijkertijd ook zijn tegenhanger. Nadir is speciaal geschreven voor de wereldpremière tijdens TRANSIT en de Nederlandse premiere tijdens November Music, uigevoerd door Bozzini Quartet. Het betreft een opdrachtwerk van November Music met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten. (Rozalie Hirs)

Programmaboek Transit 2015Media en bijlages

Instrumentatie

2 violen, altviool, cello, electronics


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.