Transit

Frederik Croene & Karl Van Welden | [zonder titel] | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: Pianoguide

“De bergen symboliseren een verlangen naar onbedorven natuur, ze zijn het laatste grensgebied van de wildernis, de enige plekken waar een mens zich nog kan meten met krachten die hem verbijsteren.” ('Klimaatverandering doet bergen wankelen', Tine Hens in Mo*, september 2017)


Lees verder »

De dagelijkse stroom berichten over klimaatontwrichting lijkt nieuw leven te blazen in het denken over de gewonnen gewaande strijd met de natuur. Men volgt op de voet het onderzoek naar hoe en wanneer de impact van de onpeilbare kracht en onvoorspelbaarheid van de natuurelementen ons leven zal beïnvloeden. Daarnaast focust men ook steeds meer op hoe we als mensheid reageren op de dreiging zelf die ons als een onvatbare abstractie boven het hoofd hangt.

Een pianist speelt zijn compositie terwijl boven zijn hoofd een sculptuur in vilt traag over de scène neerdaalt. De gestalte van de pianist en de contouren van zijn piano bepalen mee het uitzicht en de vorm van het vilten doek. De impact werkt ook omgekeerd: het zich tot een miniatuur berglandschap vormende object dempt de muziek en beperkt steeds meer de bewegingsvrijheid van de pianist.

Deze creatie is het resultaat van een eerste onderzoeksfase. [Frederik Croene]

c foto Frederik Croene door Joeri ThiryMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK


INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Soetezaal STUK 18 oktober door Pianoguide:

Frederik Croene - piano

Elisa Medinilla - piano


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.