Transit

Nicoline Soeter | Light refractions | 2015

img
Compositiejaar: 2015
Uitgevoerd op Transit door: Tiptoe Company

De compositie Light refractions voor altviool, gitaar en contrabas schreef ik in opdracht van November Music, Transit Festival en Tiptoe Company. Ik heb het plezier gehad om in een vroeg stadium met de drie musici van Tiptoe Company van gedachten te wisselen en verschillende mogelijkheden te testen. Het samenwerken met uitvoerders zie ik als een essentieel onderdeel van het componeren.


Lees verder »

Light refractions is een vrij spel met de glazen klank van flageoletten en ‘multiphonics’. De associatieve titel ontstond tijdens het compositieproces als beeld voor de gegenereerde boventonen en microtonale klankverbuigingen. ‘Refractions of light’, oftewel het verschijnsel lichtbreking, ontstaat op de grens van twee stoffen, bijvoorbeeld glas en water of water en lucht. Bij het scheidingsvlak verandert het licht van richting. Wetenschappelijke observaties, zoals in dit geval een basaal natuurkundig verschijnsel, zijn vaker een inspiratie voor mijn werk; bij de uitwerking van deze invloeden kies ik het liefst voor een poëtische vertaling. [Nicoline Soeter]

programmaboek Transit 2015Media en bijlages

Instrumentatie

trio altviool, gitaar, contrabas


Lees verder »     

Foto's concert


© Mark Rietveld
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.