De TRANSIT collectie: een kleine geschiedenis in documenten
Deze website is het resultaat van het project Nieuwe Muziek in Leuven, een tweedelig erfgoedproject van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] rond het artistieke archief van TRANSIT Festival voor Nieuwe Muziek en, meer bepaald, de uitdagende tot moeilijke ontsluiting daarvan in de context van het documentatiecentrum.
Tijdens het laatste weekend van oktober vindt sinds 2000 jaarlijks het TRANSIT Festival voor Nieuwe Muziek plaats in Leuven: drie dagen gevuld met concerten met de allernieuwste muziek van componisten uit binnen- en buitenland. Tal van partituren, opnames, programmaboeken, etc. documenteren dit festival dat Leuven op de internationale kaart van de hedendaagse kunstmuziek zette. Een groot deel van de partituren is niet uitgegeven, en heel wat opnames zijn uniek, niet zelden betreft het wereldcreaties van muziek van Vlaamse componisten door uitvoerders van internationaal formaat.
Sinds 2003 werken MATRIX en TRANSIT artistiek nauw samen: in opdracht van TRANSIT realiseert MATRIX (aansluitend bij haar opdracht als kunsteducatieve organisatie) nieuwe producties met niet-professionele muzikanten. Daarvoor werd sinds 2004 jaarlijks een nieuwe compositie geschreven op maat van een gelegenheidsensemble van amateurmusici (kinderen, jongeren en/of volwassenen) uit Leuven en omgeving. De musici werden door de componist en de medewerkers van MATRIX door het repetitieproces (dat vaak ook een creatieproces was) geloodst, waarna het werk zijn wereldcreatie beleefde tijdens TRANSIT.
Met het project Nieuwe Muziek in Leuven wil MATRIX die unieke verzameling documenten onder de aandacht brengen middels een eigentijdse ontsluitingsstrategie, geëigend voor de context van een documentatiecentrum én een levende muziekpraktijk. In de eerste fase richtten we ons op een deelverzameling, meer bepaald de educatieve partituren. Stuk voor stuk zijn het immers “ongewone” partituren, die alleen met behulp van een opname, uitvoeringsaanwijzingen en een woordje uitleg van de componist opnieuw uitgevoerd kunnen worden. In een tweede fase (2015) werd de website verder aangevuld met materiaal uit het volledige artistieke archief van TRANSIT. Sindsdien wordt deze website jaarlijks aangevuld met teksten, partituren en opnames van de recentste festivaleditie.
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Stad Leuven (Erfgoedcel) en het Festival 20/21 en wordt uitgevoerd in samenwerking met Resonant, Vlaams centrum voor muzikaal erfgoed, en PACKED, Expertisecentrum Digitaal Erfgoed (in het kader van TRACKS / Erfgoedzorg in de kunstensector).
Projectmedewerkers: Daan Janssens, Niels Decoster, Rebecca Diependaele, Pauline Jocqué, Melissa Portaels
Heeft u nog materiaal over TRANSIT dat niet mag ontbreken op deze website? Contacteer ons via info@matrix-new-music.be
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.