Transit

Annelies Van Parys (1975) studeerde compositie aan het conservatorium van Gent bij Luc Brewaeys. Haar muziek werd bekroond met verschillende prijzen, waaronder het prestigieuze laureaatschap van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in 2011. Sinds 2014 is ze zelf ook lid van deze academie. Haar werken worden uitgevoerd door de voornaamste Belgische ensembles en orkesten, evenals door buitenlandse ensembles. Sinds 2007 werkt ze regelmatig samen met Muziektheater Transparant. De productie Ruhe (met Collegium Vocale Gent) werd wereldwijd meer dan 100 keer uitgevoerd. 

Met Transparant maakte ze ook An Index of Memories (VocalLAB Nederland), An Oresteia (Asko|Schönberg) en een kamermuziekbewerking van Debussy’s Pelléas et Mélisande, die door de pers als ‘een mirakel’ omschreven werd. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe opera voor Transparant die zal worden uitgevoerd door de Neue Vocalsolisten, in een coproductie met de Vlaamse Opera, Deutsche Oper Berlin, Bergen Nasjonale Opera (Noorwegen) en Asko|Schönberg. Annelies Van Parys is docente aan het conservatorium van Brussel en ereambassadeur van het conservatorium van Gent. The production Ruhe (with Collegium Vocale Ghent) received more than 100 performances worldwide.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.