Transit

Philipp Maintz | Naht (yo no pido a la noche explicaciones) | 2009

Mijn strijkduet NAHT is het resultaat van een lang en versnipperd compositieproces. Ik begon in 1999 en heb het werk tot  2002 altijd weer herzien na uitvoeringen. Ik maakte correcties, uitbreidingen en haalde er andere stukken terug uit. In de titel zit een citaat van Pablo Neruda (‘ik verwacht van de nacht geen verklaringen’), bij de partituur is een fragment van de roman NOX van Thomas Hettche gevoegd:


Lees verder »

“Van links naar rechts sneed ze, en de scherpgekante wonde gaapte meteen wijd open. Diep sneed ze in spieren en vlees, scheidde de strotklep van strottenhoofd, haalde de halsslagader en schildklierslagader over en hakte mijn luchtpijp en slokdarm door en sneed nog tot diep in een halswervel. Als ze het mes uit de wonde trok, veroorzaakte dat geen  menselijke klank, maar eerder een gorgelend geluid […]. Ik keek haar aan en probeerde te spreken, maar het bloed welde op uit mijn mond, ik ademde bloed en slikte het in. Bloederig slijm in de luchtpijpvertakkingen, bloed in de ogen, in de neus en op de tong. De doorgesneden slagader zoog lucht en pompte die lucht wervelend naar het hart.”
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.