Transit

Terry Riley | In C | 2003

In C (1964) is ongetwijfeld het bekendste werk van de Amerikaanse componist Terry Riley en een van de pionierswerken van de minimal music. De partituur van In C beslaat slechts één pagina waarop 53 korte frases of modules staan. De muzikanten blijven deze modules herhalen zolang ze zelf willen, alvorens ze overstappen naar een volgend blokje. Elk motief kan unisono worden uitgevoerd, in canon met zichzelf of in contrapunt met het voorgaande en het volgende motief. Hierdoor ontstaan niet alleen onvoorspelbare opeenstapelingen van identieke én opeenvolgende motieven, maar ook complexe canonische en polyritmische texturen. Swing en contemplatie gaan hand in hand in dit werk dat tussen de 45 minuten en anderhalf uur duurt. Met In C definieerde Riley de stijl van de minimal music en bezorgde hij deze stroming definitief een plaatsje binnen de hedendaagse kunst.


Lees verder »

Vorig jaar voerde de Vlaamse componist Serge Verstockt In C uit met leerlingen van de muziekschool van Brasschaat. MATRIX, het studie- en documentatiecentrum voor nieuwe muziek in Leuven, wil ook aan andere muziekscholen in Vlaanderen de kans bieden om dit project te realiseren. De bekroning van een reeks workshops vormt een concert waarop In C volledig wordt uitgevoerd. De leerlingen van het conservatorium van Leuven spelen hun concert tijdens TRANSIT. Serge Verstockt ontwikkelde een computerprogramma dat niet alleen voor de nodige transposities en metrische aanduidingen zorgt, maar zelf ook meespeelt bij de uitvoering. Zo zorgt het voor een pulsatie van achtste noten op de hoge do die het collectieve spel stimuleert en in goede banen leidt.
De bezetting van iedere uitvoering is vrij te kiezen. Er kunnen dan ook leerlingen uit alle klassen van de muziekschool deelnemen, van contrabas tot piccolo, van koor tot slagwerk. Het project biedt hen niet alleen de kans om samen te musiceren, maar ook om hun creativiteit verder te ontwikkelen, en om dieper binnen te dringen in de wereld van de hedendaagse muziek. Riley laat aan zijn uitvoerders heel wat ruimte om zelf beslissingen te nemen en als zodanig zelf deel te nemen aan het compositieproces.
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.