Transit

Milton Babbitt | Composition for Twelve Instruments | 2000

Milton Babbitts Composition for Twelve Instruments werd ontworpen in 1948, maar ontving zijn definitieve vorm pas in 1954. Terwijl de meeste van Babbitts gepubliceerde werken uit de late jaren veertig en de vroege jaren vijftig op een dieperliggende vierstemmige contrapuntische structuur zijn gebaseerd, is deze structuur in de Composition for Twelve Instruments twaalfstemmig, met een bijzonder kleurrijke en veerkrachtige textuur tot gevolg. De afzonderlijke instrumenten spelen een minder karakteristieke rol dan in de Composition for Four Instruments, maar de verschillende ensembles, samengesteld uit gelijkaardige instrumenten, gedragen zich als complexe stemmen, niet alleen in hun onderlinge contrapuntische combinatie, maar ook als resultaat van hun eigen intern contrapunt.


Lees verder »

Net als in Babbitts andere werken uit deze periode weerspiegelen bepaalde patronen in verschillende muzikale dimensies zich zowel in het compositorische detail als in de overkoepelende structuur van het werk. (Andrew Mead)
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.