Transit

Tim Mariën studeerde aan de Academie voor Muziek-Woord-Dans in Heist-op-den-Berg notenleer, piano, gitaar, muziekgeschiedenis en harmonie. Na de ontdekking van avant-garde componisten zoals Pierre Henry, Luigi Nono en Karlheinz Stockhausen begon hij als tiener te componeren met klankopnamen uit zijn directe omgeving. Hij studeerde musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij de muziek in ‘extended just intonation’ van de Amerikaanse componist Harry Partch (1901-1974) ontdekte. In de Heistse Hnita-hoeve organiseerde hij in 2001 een concert met voor de eerste keer eigen werk. Een jaar later ontmoette hij de Italiaanse componist Salvatore Sciarrino die hem inspireerde om verder deel te nemen aan de wereld van de nieuwe gecomponeerde muziek. 

De volgende jaren schreef hij voor verschillende ensembles hedendaagse muziek, waarvoor hij de instrumenten soms zelf bewerkte of herstemde, in combinatie met aparte speeltechnieken. In deze context herstemde hij onder meer piano’s tot microtonale instrumenten. Op vraag van het Belgische Ictus ensemble realiseerde hij in 2010 een bewerking van Harry Partch’s The Wayward die, samen met zijn eigen compositie Toeënwâs, een internationale tournee kende (Darmstadt, Bregenz, Hamburg, Lille, Rouen, Parijs, Amsterdam, Biënnale Venetië). In datzelfde jaar ontving hij een stipendiumprijs in Darmstadt.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.