Transit

Thomas Smetryns (1977) studeerde compositie bij Godfried-Willem Raes aan het conservatorium van Gent. Zijn zoektocht in het creëren van een experimentele muziekpraktijk resulteert in projecten waarbij een brede waaier aan instrumenten (gaande van ophicleïde tot elektronica en platendraaiers), uitvoerders (professionele klassiek geschoolde muzikanten, muzikanten uit de improvisatie scène maar ook amateurs en jongeren) en verschillende manieren van noteren aan bod komen. Improviseren doet hij voornamelijk met zijn uitgebreide collectie stemvorken en zijn collectie etnische muziek op 78 toeren platen. Hij schreef muziek voor onder andere SPECTRA, Daan Vandewalle, het barokorkest B’Rock, het Klarafestival en ICTUS ensemble. 

Sinds 2008 is hij verbonden aan LOD. In opdracht van LOD schreef hij de muziek voor de voorstelling De Duivel beduveld en leverde hij een bijdrage aan Lecture Songs 1 en 2. Hij werkt ook aan een reeks grafische partituren die naast uitvoeringen door onder meer Nadar Ensemble ook reeds werden tentoongesteld in het Concertgebouw Brugge. Recent voltooide hij een 20 minuten durende kameropera voor het Londense collectief Opera Erratica en in februari 2015 gaat de LOD productie Sneeuw in première, een eerste samenwerking met Inne Goris.




De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.