Transit

Brendan Faegre | Three Affects | 2014

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: Nordic Affect

Three Affects bestaat uit drie korte bewegingen die elk op een specifieke en unieke sterkte van ‘historische uitvoerders’ focussen. De muziek draait rond improvisatie en versiering, precieze en diverse articulaties, een subtiele beheersing van intonatie, spontaneïteit en risico, en het bijzonder contextueel bewustzijn dat van een basso continuospeler verwacht wordt.


Lees verder »

In de eerste beweging staan muzikale ‘groove’ en harmonische progressie centraal. Een aantal specifieke articulaties, geïnspireerd door de boogstreekoefeningen uit Leopold Mozarts Violinschule, wordt gecombineerd met het ADSR-verloop (attack, decay, sustain, release) dat de articulatie bepaalde bij vroege synthesizers. De tweede beweging draait rond melodie. Elke muzikant speelt een rijkelijk versierde, persoonlijke interpretatie van dezelfde lijn. [In de derde beweging worden de voorgaande texturen gecombineerd: canonisch uitgewerkte (digitaal uitgestelde) melodieën versmelten met driftige grooves in contrasterende maatsoorten.]

Toen het werk klaar was ontwikkelde ik een aantal methodes om de emotionele inhoud van deze drie muzikale werelden te interpreteren. Ik baseerde me hiervoor op Kirnbergers Die Kunst des reinen Satzes in Der Musik, Bharata Muni's Nātya Shāstra, Ben Johnstons ideeën over betekenis en harmonische verhoudingen, en Lasse Thoresens teksten over de semiotiek van muziek ‘as-heard’. Na de verschillende aspecten van deze vier benaderingen te hebben verinnerlijkt en gecombineerd, creëerde ik persoonlijke interpretaties van elke beweging en gaf daaraan uiting via de titels: observing youth, Awe en transcending duality. (Brendan Faegre)

Programmaboek Transit 2014, foto © Doug HoeschlerMedia en bijlages

Instrumentatie

traverso, barokviool, barokaltviool, barokcello, klavecimbel


Lees verder »     

Programmaboek Transit 2014


© Transit - Festival 20/21

Partituur

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.