Transit

Hugo Morales Murguía | 3 pieces | 2014

Drie ‘multi-instrumentalisten’ manipuleren en controleren aan de hand van een reeks muzikale interventies een aantal apparaten, gevonden objecten, op maat gemaakte lichtgadgets en traditionele instrumenten. Ondertussen worden hun bewegingen en minuscule acties op drie aparte schermen geprojecteerd. Camera’s – die strategisch geplaatst zijn om specifieke bewegingen, trillingen, pulseringen en aanslagen van de verschillende objecten en instrumenten te capteren – versterken een choreografie van fysisch-akoestische fenomenen die anders onzichtbaar zouden blijven voor het blote oog.


Lees verder »

Naast deze uitvergrote kinetische klankstructuren doen de beeldschermen ook dienst als een soort lichtinstrument dat opeenvolgingen en gradaties van licht en geluid produceert. Op die manier ontstaat een contrapunt tussen donker en licht, tussen klank en stilte. De drie instrumentalisten maken en controleren de complexe en statische geluidsstromen door elk instrument of object met dezelfde precisie en muzikaliteit te onderzoeken, ongeacht hun aard. Onderzocht wordt de rol van uitvoerders die hun originele instrumenten links laten liggen en zich concentreren op mechanische en verfijnde acties die een discours van klank en licht realiseren, en dit met microscopische bewegingen en een muzikale fantasie die gebaseerd is op fysische fenomenen, techniek en klankorganisatie. (Hugo Morales Murguía)
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.