Transit

Luc Brewaeys | Nobody's perfect (Michael Finnissy Fifty) | 2016

img
Compositiejaar: 1996
Uitgevoerd op Transit door: Ian Pace

Dit werk werd gecomponeerd in 1996, op vraag van de Britse pianist Ian Pace en ter ere van de vijftigste verjaardag van Michael Finnissy. De eerste uitvoering vond plaats op 11 juli in het British Music Information Centre, samen met een vijftiental andere werken, geschreven door collega’s voor dezelfde gelegenheid.

Het moeilijkste aan dit werk was het vinden van een gepaste titel. Uiteindelijk viel de keuze op Nobody is Perfect!, wat vervolgens de eerste van een ganse reeks composities bleek te zijn. De tweede werd er één voor 15 instrumenten (ter ere van de 65e verjaardag van André Laporte). De derde is een strijkkwartet (ter ere van de 75e verjaardag van Lukas Foss). Er zullen nog meer van deze kortere werkjes volgen, voor andere (en alleen maar voor) componisten, en voor de meest gedifferentieerde instrumentale combinaties.

Dit werk is een hommage aan de virtuositeit van Michael Finnissy (als componist en als uitvoerder) en aan de voorliefde die Ian Pace koestert voor het uitvoeren van nieuwe en (soms enorm) complexe muziek. Met uitzondering van een vrij korte langzame passage is dit werk een waterval van extreem (veel) snelle noten. Het achterliggende idee was om iets min of meer spectraals te maken, met veel vrolijkheid… [Luc Brewaeys]
Media en bijlages

Instrumentatie

Concert Transit 2016 Soetezaal STUK 29 oktober 2016 door Ian Pace.

 

Ian Pace - piano


Lees verder »     

Programmaboek 2016


Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.