Transit

Georges Aperghis | Trio Funambule | 2016

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: Trio Accanto

Georges Aperghis maakt het gemakkelijk om zijn stuk Trio Funambule te duiden. Het lijkt helemaal om 'lichamelijkheid' te draaien. De titel - 'koorddans', of beter nog 'acrobatiek op het hoge koord' - is een weggever: het thema is evenwichtskunst, bij elke beweging je evenwicht vinden en bewaren. Het doet er niet eens toe of je een trio voor je op het hoge koord ziet (drie mannen op een koord) of het wisselspel van drie ledematen (benen, bovenlichamen, balanceerstokken) of enkel van spiergroepen die elkaar in evenwicht houden. De drie instrumenten zijn altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden, ook als ze uniritmico spelen. De klank- en ritmevariaties komen meestal op een beperkte ruimte tot stand. Vaak wordt het spel van de saxofoon meer door het ritme gedirigeerd dan dat van het slagwerk. Daar ligt de nadruk op golvende, glissando-achtige melodiek (met behulp van een watergong of een flexatone). De pianist neemt de meest slagwerkachtige passages voor zijn rekening. 

Aperghis, de man van het theater, vertrekt vanuit gebaren, vanuit het spel van bewegingen en vanuit het lichaam om de basis voor zijn motieven en dynamiek te bepalen. Hij laat een van de spelers een stap zetten. Een andere volgt, terwijl de derde een tegengestelde, compenserende beweging maakt. Dan wordt alles omgegooid en neemt de volger van daarnet de leiding. Zo gaat het stuk verder in balancerende bewegingen, nu eens heel gevarieerd, dan weer voorzichtig aftastend, soms krachtig en nadrukkelijk, waarna alles weer bijna helemaal stilvalt. Aan het einde van het stuk staat het hele huis te daveren en lijkt het hele team op het punt te staan om van het koord te worden geblazen. Het probeert volop zijn evenwicht terug te vinden en te bewaren. Er zal toch niemand vallen? Het stuk eindigt zonder op deze vraag een antwoord te geven. [Trio Accanto]

 

Foto: Xavier Lambours
Media en bijlages

Instrumentatie

Marcus Weiss - saxofoon/saxophone

Nicolas Hodges - piano

Christian Dierstein - percussie/percussion


Lees verder »     

Programmaboek 2016


Download (pdf)     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Links

WEBSITE TRIO ACCANTO

WEBSITE GEORGES APERGHIS


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival Van Vlaanderen Vlaams-Brabant en met de steun van Stad Leuven.