Transit

Peter Ablinger | Black Series | 2015

img
Compositiejaar: 2010-12
Uitgevoerd op Transit door: Gareth Davis & The Julie Mittens

Het stuk is gebaseerd op een schets uit 2010 met als titel Suprematisme voor een rockband. 'Suprematisme' is de naam die Kazimir Malevitsj aan zijn abstracte vormtaal gaf. De in totaal tien stukken uit de Black Series, die tussen 1 en 4 minuten duren en die oorspronkelijk voor klarinettist Gareth Davis en de Nederlandse noiserockband The Julie Mittens werden geschreven, hebben allemaal een titel als ALBERS, MALEWITSCH, MONDRIAN en REINHARDT.


Lees verder »

De partituur is zowel een grafische als een auditieve partituur. Die laatste is opgebouwd uit soundsamples van The Julie Mittensband; de grafische partituur bestaat uit screenshots van de multitrackweergave van de betreffende montage. Bedoeling is om zo mijn ideeën over te brengen bij rockmuzikanten die geen partituur kunnen lezen. En interessant, maar volstrekt toevallig: een van de multitrackweergaven doet dan weer aan een late Mondriaan denken. [Peter Ablinger]

programmaboek Transit 2015, foto © Siegrid AblingerMedia en bijlages

Audiofragment


Video repetitie

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.