Transit

Duur: 20 minuten

Intstrumentatie

13 blaasinstrumenten

Voor de eerste uitvoering werden gebruikt: 3 fluiten, 3 hobo’s, 2 altsaxofoons, 1 klarinet, 1 fagot, 1 hoorn, 2 tuba’s

Deze bezetting hoeft niet te worden gevolgd. Elk blaasinstrument dat de gevraagde toonhoogtes kan produceren kan worden gebruikt (trompet, piccolklarinet, bugel, euphonium...)

Ruimtelijke vereisten

Voor dit werk verspreiden de muzikanten zich over de hele concertruimte. Het publiek zit tussen de muzikanten in, en ervaart daardoor de ruimtelijke spreiding van de harmonische structuren. Een zaal met een duidelijke podium- en publieksruimte is daardoor zeker niet nodig en is misschien zelfs eerder ongunstig. Het werk wordt bijgevolg best uitgevoerd in een ruime, multifunctionele ruimte.

Extra benodigdheden

Elke muzikant heeft een stemapparaten nodig dat centafwijkingen weergeeft (zoals de KORG CA-1 Chromatic Tuner), evenals een contactmicrofoon die op het intrument bevestigd kan worden en met het stemapparaat kan worden verbonden.

Participatie van de componist tijdens het repetitieproces?

Voor een uitvoering van Stained Glass Music is de aanwezigheid van de componist geen must, maar wel een duidelijke meerwaarde. Robin Hayward is als professioneel tubaspeler is erg thuis in de microtonale bespeling van blaasinstrumenten.


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.