Transit

Filip Rathé (1966) studeerde piano en directie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Hij vervolmaakte zich verder als dirigent bij Laszlo Heltay en Pierre Cao en studeerde compositie bij Lucien Goethals. Aan de Universiteit van Gent behaalde hij een master in musicologie bij professor Herman Sabbe. Sinds 1993 is Filip Rathé artistiek leider en dirigent van SPECTRA, het ensemble voor hedendaagse muziek waarmee hij concerteerde doorheen Europa en Zuid-Amerika en meer dan 130 nieuwe werken creëerde. Hij was gastdirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen, het Vlaams Radio Koor en verschillende ensembles (I Solisti del Vento, Hermes Ensemble, Aquarius Ensemble, Musiques Nouvelles). 

Op dit ogenblik voltooit hij op vraag van de Neue Vocalsolisten de cyclus No marmore de tua bunda voor zes solostemmen. Zijn werken werden gecreëerd door het Vlaams Radio Koor, Asko|Schönberg, SPECTRA, Collegium Instrumentale Brugense, EXAUDI, Kremerata Baltica en de Neue Vocalsolisten.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.