Transit

Liza Lim (1966) componeert muziek die gekenmerkt wordt door viscerale energie en levendige kleuren. Vaak onderzoekt ze daarbij rituele vormen en uitvoeringspraktijken uit Aziatische en Australische Aboriginalculturen. Terugkerende thema’s in haar werk zijn ‘verborgenheid en openbaring’, ‘geweld en meditatie’ en extatische transformatie. Haar muziek, die reikt van opera en orkestwerken tot installaties, werd uitgevoerd door de meest vooraanstaande ensembles. In opdracht van de Los Angeles Philharmonic componeerde ze Ecstatic Architecture naar aanleiding van het openingsseizoen van de door Frank Gehry ontworpen Walt Disney Concert Hall in 2004. 

In 2005 en 2006 was ze componist in residentie bij het Sydney Symphony Orchestra. In 2014 organiseerde het Miller Theatre in New York een portretconcert met haar muziek, uitgevoerd door het International Contemporary Ensemble. Liza Lim is al meer dan 20 jaar verbonden met het Australische ensemble ELISION, waarvoor ze al drie opera’s componeerde. Sinds 2008 is ze professor compositie en directeur van het Centre for Research in New Music aan de universiteit van Huddersfield.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.