Transit

Paul Archbold | Impacts and Fractures | 2008

Impacts and Fractures vindt zijn oorsprong in schetsen die ik maakte voor een samenwerkingsproject met choreografe Catherine Seymour en het Kreutzer String Quartet. Net voor de repetitieperiode werd ik aangereden door een auto. Tijdens mijn verblijf in het hospitaal werd het dansproject verder gezet met door het kwartet geïmproviseerd muzikaal materiaal. Eén van deze improvisaties, door mijn vrouw Bridget Carey, was bijzonder speciaal voor mij. Impacts and Fractures is mijn
reflectie over het ongeval en bevat ook fragmenten van Bridgets improvisatie die mijn harmonisch materiaal beïnvloedden.
Het kwartet wordt behandeld als een homogeen ensemble waaruit de individuele instrumenten pogen te ontsnappen. Net zoals in een stripverhaal waarin de scènes door elkaar gepresenteerd zouden worden, zijn de muzikale ideeën hier  voorgesteld als fragmenten van een geheel dat enkel gereconstrueerd kan worden in de verbeelding van de luisteraar.

Deze compositie is geschreven voor het Kreutzer String Quartet en is opgedragen aan John Casken voor zijn vijftigste verjaardag. (Paul Archbold)
Media en bijlages

Foto's


© Rob Stevens
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.