TRANSIT kiest consequent voor creatie en voor vernieuwende muziek uit de jonge 21ste eeuw. Het is een kort en krachtig festival dat de actuele ontwikkelingen op de voet volgt, steunt en zelfs initieert. TRANSIT is controversieel, stelt bestaande muziekopvattingen in vraag en richt zich tot een avontuurlijk, ruimdenkend en nieuwsgierig publiek van luisteraars, musici, componisten en organisatoren.
De aanwezigheid en aanspreekbaarheid van alle componisten maakt de bijzondere TRANSITsfeer: geen drempels, maar een rechtstreekse dialoog tussen luisteraars, componisten en muzikanten.
TRANSIT heeft een uitgesproken internationaal podium waar ook steevast Vlaamse ensembles en componisten vertoeven. Op het openingsconcert brengt Spectra Ensemble zelfs uitsluitend muziek van jonge Vlaamse componisten én een creatie van Luc Brewaeys. Trio Scordatura focust op componisten die vandaag in ‘just intonation’ schrijven, wat grote gevolgen heeft voor de muziekinstrumenten, de notatie en het muzikale voorstellingsvermogen. Champ d’Action doorprikt bestaande opvattingen over lichamelijkheid van klank, muziektechnologie en esthetiek in een verfrissend programma met nieuw en experimenteel werk van Walter Zimmermann, Peter Ablinger, Maarten Buyl en Niels Rønsholdt. Tijdens het concert van Arne Deforce, Yutaka Oya en Richard Barrett staat de (on)mogelijkheid van communicatie centraal. Het Arditti kwartet biedt een nieuwe lezing van enkele verbluffende werken die eerder in 2008 gecreëerd werden en voegt daar de creatie van het elektrisch gitaarkwintet van Stefan Van Eycken aan toe.
Op het slotconcert maakt het schitterende The New York New Music Ensemble zijn Belgisch debuut met een dwarsdoorsnede van uitgesproken nieuwe muziek van de jongere generatie componisten uit de VS.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.