Transit

Bart Vanhecke | Que l'aube apporte la lumière | 2007

De opdracht voor Que l’aube apporte la lumière werd gegeven rond de tijd dat het Danel Kwartet zijn financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap verloor. Daarom heb ik (in samenspraak met het kwartet) besloten om het werk onafgewerkt te laten totdat de Vlaamse minister van cultuur zijn blunder zal hebben rechtgezet en ‘de dageraad het licht zal brengen’.


Lees verder »

Het kwintet zal uiteindelijk vijf geledingen hebben:

1.         ♩    =66

2.         Nachtmusik I ( â™©   =60)

3.         ♩    =72

4.         Nachtmusik II ( â™©   =52)

5.         ♩   =80

In de huidige eerste versie ontbreekt de vijfde geleding en werd de volgorde van de twee ‘Nachtmusiken’ om structurele redenen omgekeerd. Deze twee ‘Nachtmusiken’ vormen een verwijzing naar de zevende symfonie van Gustav Mahler, zonder er echter thematisch mee verwant te zijn.

Que l’aube apporte la lumière is opgedragen aan Jan Michiels (voor zijn veertigste verjaardag) en aan het Danel Kwartet, die het werk creëerden tijdens het TRANSIT-festival op 26 oktober 2007. (Bart Vanhecke)Media en bijlages

Foto's


© Rob Stevens
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.