Transit

Luc Brewaeys | The Dale of tranquility [unfinised composition] | 2016

img
Compositiejaar: 2005
Uitgevoerd op Transit door: Ian Pace

Tussen de vroegtijdig afgebroken projecten, onafgewerkte composities (met de Achtste symfonie als opvallendste voorbeeld) en ongerealiseerde ideeën van Luc Brewaeys, zit de kiem van een werk voor piano solo. Ian Pace herinnerde zich dat de componist hem een schets hiervoor al in de late jaren 1990 had laten zien, maar The Dale of Tranquility heeft nooit de definitieve werklijst van Brewaeys gehaald – allicht heeft het werk aan grote (symfonische) projecten de aandacht opgeëist waardoor The Dale of Tranquility minder dringend werd. In een vroegere versie van zijn werklijst, geeft Luc Brewaeys er 2005 als datum voor en een (geplande) lengte van 7 minuten. Het plaatst dit stuk net tussen het afwerken van de orkestbewerking van Debussy’s Préludes en het componeren van zijn opera L’uomo dal fiore in bocca.

Het onvoltooide fragment van The Dale of Tranquility is door de componist zowel in manuscript als in notatiesoftware gezet. Het telt drie pagina’s die meteen een heel gedetailleerde en ‘definitieve’ indruk maken. Maar wanneer de linkerhand de snelle beweging van de rechterhand overneemt, breekt het werk abrupt af. De notensliert die nu in het niets oplost was allicht ongeveer het middelpunt van het werk zoals de componist het gepland had. Opvallend is het langzame tempo en de zeer gedempte dynamiek, wat een heel aparte kleur aan dit werk geeft – een heel andere benadering dan de explosie van snelheid in Nobody’s Perfect (Michael Finnissy Fifty). [Maarten Beirens]
Media en bijlages

Programmaboek 2016


Instrumentatie

Concert Transit 2016 Soetezaal STUK 29 oktober 2016 door Ian Pace.

Ian Pace - piano


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Luc Brewaeys (1959-2015) studeerde compositie bij André Laporte in Brussel, bij Franco Donatoni in Siena en bij Brian Ferneyhough in Darmstadt. In de vroege jaren 1980 had hij regelmatige contacten met Iannis Xenakis in Parijs. Hij kreeg verschillende prijzen in binnen- en buitenland, waaronder de Prix de Musique Contemporaine du Québec voor zijn volledig werk, zo werd hij in 2013 nog door Klara uitgeroepen tot Musicus van het jaar.


Lees verder »     

audio (live; klara-uitzending hoogtepunten transit)


Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.