“De bergen symboliseren een verlangen naar onbedorven natuur, ze zijn het laatste grensgebied van de wildernis, de enige plekken waar een mens zich nog kan meten met krachten die hem verbijsteren.” ('Klimaatverandering doet bergen wankelen', Tine Hens in Mo*, september 2017)
De dagelijkse stroom berichten over klimaatontwrichting lijkt nieuw leven te blazen in het denken over de gewonnen gewaande strijd met de natuur. Men volgt op de voet het onderzoek naar hoe en wanneer de impact van de onpeilbare kracht en onvoorspelbaarheid van de natuurelementen ons leven zal beïnvloeden. Daarnaast focust men ook steeds meer op hoe we als mensheid reageren op de dreiging zelf die ons als een onvatbare abstractie boven het hoofd hangt.
Een pianist speelt zijn compositie terwijl boven zijn hoofd een sculptuur in vilt traag over de scène neerdaalt. De gestalte van de pianist en de contouren van zijn piano bepalen mee het uitzicht en de vorm van het vilten doek. De impact werkt ook omgekeerd: het zich tot een miniatuur berglandschap vormende object dempt de muziek en beperkt steeds meer de bewegingsvrijheid van de pianist.
Deze creatie is het resultaat van een eerste onderzoeksfase. [Frederik Croene]
© foto Frederik Croene door Joeri Thiry
Concert Transit 2019 Soetezaal STUK 18 oktober door Pianoguide:
Frederik Croene - piano
Elisa Medinilla - piano
Frederik Croene begon zijn eigenzinnige carrière als autodidact alvorens muziekstudies aan te vatten. Vanuit zijn passie voor hedendaagse muziek en nieuwe uitvoeringspraktijken presenteerde hij in concert en opname een radicale mix van stijlen en speeltechnieken, die alom enthousiast onthaald werden. Naast zijn werk als uitvoerend pianist, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder terechtkomen, met buitengewoon verrassende resultaten tot gevolg.
Karl Van Welden (°1980) startte in 2006 het project Verenigde Planeten op, een cyclus van visueel en performatief werk gestoeld op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de mensheid zich tot de ongelooflijke grootsheid van het heelal? Met behulp van de planeten als ankerpunten zoekt hij artistieke antwoorden op deze fundamentele vraag, met een voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.
Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.
Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)
Meer informatie: info@matrix-new-music.be
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.