Transit

Egidija Medeksaite | Megh Malhar | 2018

img
Compositiejaar: 2015
Uitgevoerd op Transit door: Quatuor Bozzini

Het woord 'Megh' betekent in het Sanskriet 'wolk' en Megh Malhar is een klassieke Indische raga die bedoeld is om het effect te creëren van een naderende regen- en onweersbui. Men gelooft dat Megh Malhar de kracht heeft om de wolken te beïnvloeden in tijden van droogte. 

Ik wilde deze raga gebruiken op zo'n manier dat ze de illusie kon geven van glinsterende dauw, waarin elke druppel de microscopische wereld van de regen reflecteert. Elke muzikant speelt extreem langzame trillers om deze fragiele klankbeleving te behouden. Megh Malhar is gebaseerd op organzaweefsel, een weefsel waarvan de structuur onzichtbaar is dankzij de dunne zijden vezelfs. Zijn doorschijnende oppervlak en transparantie zijn treffend, een kenmerk dat het volgens mij verbindt met de harmonie van de Indische raga.


Lees verder »

Het werk werd gesteund door het Sound and Music 'Embeded' programma. Op 5 februari 2016 werd het gecreëerd op het Sound festival voor hedendaagse muziek in Schotland door Quatuor Bozzini, aan wie het werk is opgedragen. 

[Egidija Medeksaite]Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2018 Labozaal STUK 14 oktober door Quatuor Bozzini:

Clemens Merkel -  viool
Alissa Cheung - viool
Stephanie Bozzini - altviool
Isabelle Bozzini - cello


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Egidija MedekšaitÄ— componeert hoofdzakelijk kamermuziek, waarin ze vaak akoestische en elektronische klank combineert. Een van de belangrijkste basisprincipes in haar werk is de strikte organisatie van alle muzikale parameters, gebaseerd op voorafbepaalde patronen (progressies van toonhoogte of duur, verschillende numerieke procedures enz.). Toch klinkt haar muziek meer als een meditatieve stroom dan als mathematisch opgebouwde structuren.


Lees verder »     

VIDEOFRAGMENT (LIVE OP ISCM World New Music Days 2017)

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.