Transit

Peter Ablinger | Black Series | 2015

img
Compositiejaar: 2010-12
Uitgevoerd op Transit door: Gareth Davis & The Julie Mittens

Het stuk is gebaseerd op een schets uit 2010 met als titel Suprematisme voor een rockband. 'Suprematisme' is de naam die Kazimir Malevitsj aan zijn abstracte vormtaal gaf. De in totaal tien stukken uit de Black Series, die tussen 1 en 4 minuten duren en die oorspronkelijk voor klarinettist Gareth Davis en de Nederlandse noiserockband The Julie Mittens werden geschreven, hebben allemaal een titel als ALBERS, MALEWITSCH, MONDRIAN en REINHARDT.


Lees verder »

De partituur is zowel een grafische als een auditieve partituur. Die laatste is opgebouwd uit soundsamples van The Julie Mittensband; de grafische partituur bestaat uit screenshots van de multitrackweergave van de betreffende montage. Bedoeling is om zo mijn ideeën over te brengen bij rockmuzikanten die geen partituur kunnen lezen. En interessant, maar volstrekt toevallig: een van de multitrackweergaven doet dan weer aan een late Mondriaan denken. [Peter Ablinger]

programmaboek Transit 2015, foto © Siegrid AblingerMedia en bijlages

instrumentatie

Concert Transit 2015 Labozaal STUK 24 oktober 2015 door Gareth Davies & The Julie Mittens

Martin Luiten - gitaar

Michel van Dam - basgitaar

Leo Fabriek - drums

Gareth Davis - basklarinet


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Peter Ablinger werd geboren in Schwanenstadt, Oostenrijk in 1959. Hij begon zijn studies in de grafische kunst maar werd geënthousiasmeerd door de free jazz, en studeerde daarna compositie bij Gösta Neuwirth en Roman Haubenstock-Ramati in Graz en Wenen. Sinds 1982 woont hij in Berlijn, waar hij tal van festivals en concerten initieerde en dirigeerde. In 1988 richtte hij het Ensemble Zwischentöne op. Hij was gastdirigent van Klangforum Wien, United Berlin en het Insel Musik Ensemble. Sinds 1990 werkt Peter Ablinger als freelance musicus. Sinds 2012 is hij lid van de Academie van Beeldende Kunsten in Berlijn en onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Huddersfield. 


Lees verder »     

Video repetitie

(Wittener Tage 2013)

Videofragment

(live door Gareth Davies & The Julie Mittens, op Ulrichsberger Kaleidophon, Oostenrijk, 2014)

RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.