Transit

Claude Ledoux | Laps Upgrade 2.0 | 2015

img
Compositiejaar: 2015
Uitgevoerd op Transit door: LAPS ensemble

Deze compositie is een getuigenis over de klanken van onze tijd en onze muzikaal gefragmenteerde wereld. Laps Upgrade 2.0 maakt deel uit van een reeks gewijd aan LAPS ensemble, een ‘work in progress’ dat twee jaar geleden begon. Gesitueerd tussen PLS Ap download (Please application download - 2014) en Laps Init 1.0 (2013) aan de ene kant, en J-Pop Laps en Laps Crash (premières gepland in 2016) aan de andere kant, fungeert deze compositie als een delicate transitie. Met een meer ingetogen energie dan de andere compositie is Laps Upgrade 2.0 bedoeld minder tumultueus te zijn. Het werk maakt gebruik van bepaalde stereotypen uit de popmuziek om ze nadien te overstijgen en een zo een blik te werpen op een multiculturele klankwereld zoals die tot stand komt. ‘Easy-listening’ en vervormingen delen zo de tijdelijke ruimte en timbres, alsof ze de transformaties van een materialistische wereld naar een ideale wereld voor ons vertalen, en vice versa. Een ‘upgrade’ dus, naar een ​​sonisch en geografisch ‘elders’, temeer omdat het stuk dat volgt grotendeels een echo van populaire muziek uit het Oosten is, een favoriet genre van de componist. [Claude Ledoux]

programmaboek Transit 2015
Media en bijlages

instrumentatie

Concert Transit 2015 Soetezaal STUK 25 oktober door LAPS Ensemble

Claude Ledoux - dirigent

Gilles Gobert - laptop

Gilles Doneux - laptop

Pierre Slinck - laptop

Nao Momitani - piano

Dejana Sekulic - viool

Jérémie Ninove - cello

Rudy Mathey - klarinet

Amaury Geens - saxofoon

Nicolas Villers - trombone

Geoffrey François - geluid


Lees verder »     

BIO COMPONIST

De composities van Claude Ledoux tonen een aanpak die refereert aan de muzikale synthese om zo de vele kwaliteiten van onze gefragmenteerde wereld uit te drukken. De fascinatie voor het fenomeen van klank heeft de componist aangezet tot akoestische introspecties, geholpen door de recente technologie, computerprogramma’s en klanksynthese (echo’s van onderzoek naar elektronische muziek aan de studio’s van Luik en ircam). Zijn interesse in populaire en Oosterse muziek deed hem nadenken over de relatie tussen uitvoerder en instrument doorheen gebaren en muzikale incarnatie. 


Lees verder »     

video

(live door LAPS Ensemble in Académie royale de Belgique, 2015)

Foto's


© Mark Rietveld

RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.