Transit

Juan Arroyo | SONRÍO/SOLLOZO | 2015

img
Compositiejaar: 2015
Uitgevoerd op Transit door: LAPS ensemble

De titel van dit werk betekent ‘ik lach/ik ween’. Ik componeerde dit werk voor hybride cello, ensemble en twee elektronische muzikanten; als een hommage aan de Peruviaanse artiest Jorge Eduardo Eielson. Geïnspireerd door zijn gedicht Corps Divisé, construeerde ik een gefragmenteerde non-lineaire vorm.


Lees verder »

De expressieve alternatie tussen twee emoties beschreven door de dichter – de lach en de snik, deel van de complexiteit van het zijn – riepen bij mij ook alle emoties tussenin op. Deze affecten, oscillerend zoals hybride, niet-gedefinieerde emoties, vervulden mij met hun raadselachtige dimensie. Een dichter, schilder, componist, schrijver, beeldhouwer of uitvinder: Jorge Eduardo Eielson weigerde gecategoriseerd te worden in één artistieke discipline, daarmee zijn vrijheid bevestigend in een maatschappij van expressieve grenzen opgelegd door gevestigde conventies. Centraal in deze ‘poème concertant' staat de idee van het ‘lichaam’ en de elementen waaruit dat bestaat. De plaats van de solist wordt in twijfel getrokken. Ver verwijderd van de 19e-eeuwse erfenis van het heroïsche, ‘Caudillistische’ karakter, put ik inspiratie uit het lichaam van een solist dat gemanipuleerd en samengesteld wordt door andere actoren - een solist opgevat als een wezen gehybridiseerd door het ensemble. [Juan Arroyo]

programmaboek Transit 2015Media en bijlages

instrumentatie

Concert Transit 2015 Soetezaal STUK 25 oktober door LAPS Ensemble

Claude Ledoux - dirigent

Gilles Gobert - laptop

Gilles Doneux - laptop

Pierre Slinck - laptop

Nao Momitani - piano

Dejana Sekulic - viool

Jérémie Ninove - cello

Rudy Mathey - klarinet

Amaury Geens - saxofoon

Nicolas Villers - trombone

Geoffrey François - geluid

Jeanne Maisonhaute - hybride cello


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Juan Arroyo is een van de belangrijkste Peruaanse componisten van zijn generatie. In 2013 kreeg hij de opdracht van het Franse ministerie van cultuur om een nieuw werk te componeren getiteld sama dat door ensemble Proxima Centauri werd gecreëerd op het Festival Novart te Bordeaux. De Fondation Salabert bekroonde hem met de Prix de Composition 2013 voor selva, een choreografie voor drie dansers, orkest en electronics, gepremieerd door het Orchestre des Lauréats du Conservatoire National Supérieur de Paris met dirigent Tito Ceccherini op 4 oktober 2013. 


Lees verder »     

Audio

(Jeanne Maisonhaute en LAPS Ensemble, 2015)

Foto's concert


© Mark Rietveld

RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.