Transit

Jasper&Jasper | Quakea Quartet | 2013

img
Compositiejaar: 2013
Uitgevoerd op Transit door: MATRIX-Projectensemble

Sinds 2010 ontwerpt het duo Jasper&Jasper nieuwe live-elektronische instrumenten om te onderzoeken hoe nieuwe technologieën een extra dimensie kunnen creëren binnen de traditionele concertbeleving. De nieuwe, voor het publiek nog onbekende instrumenten nodigen de toeschouwer niet alleen uit om te luisteren, maar ook om intens onderzoekend waar te nemen, om zintuigelijk en conceptueel te begrijpen wat hem of haar wordt voorgeschoteld.


Lees verder »

In die spanning tussen het onbekende nieuwe en het situationele begrip kan tijdens de performance – naast muzikale kwaliteiten – ook humor ervaren worden. De eerste Quakea’s werden door het duo ontwikkeld in april 2012 en belichamen hun filosofie op het gebied van elektroakoestische performance. De constructie bestaat uit een ijzeren kader, fietsbanden, enkele contactmicrofoons en specifieke computersoftware. Door verder geen typische elektronische interfaces te gebruiken, creëert de Quakea de illusie dat alle geluiden volledig door het instrument zelf worden geproduceerd. De interactie met de software wordt namelijk mogelijk gemaakt via het principe van audioherkenning en enkele andere actuele technieken.

In Quakea Quartet worden vier dergelijke ‘instrumenten’ gebruikt. Door de verschillende vormen en afmetingen, en door het uitgewerkte arsenaal speeltechnieken, is de gelijkenis met het klassieke strijkkwartet niet uit de lucht gegrepen. Quakea Quartet werd gecomponeerd in opdracht van TRANSIT, waar het op 25 oktober 2013 voor het eerst werd uitgevoerd door Nadar Ensemble. [J&J]Media en bijlages

instrumentatie

Concert Transit 2013 Auditorium STUK 25 oktober door:

Nadar Ensemble

Daan Janssens - quakea

Hannes Nieuwlaet - quakea

Elisa Medinilla - quakea

Thomas Moore - quakea


Lees verder »     

BIO COMPONISTENDUO

Jasper Braet (1986) studeerde klassieke en hedendaagse gitaar aan het conservatorium van Gent bij Tom Pauwels, eveneens artistiek directeur van Ictus. Tijdens zijn studies groeide zijn interesse voor electro-akoestische muziek. Zo trok hij naar Godfried-Willem Raes om er algoritmische compositie te studeren en hij volgde een Max/MSP cursus aan het Ircam in Parijs. Jasper Braet trad al op als gitarist tijdens klassieke en hedendaagse concerten en staat in voor de elektronica bij het ensemble Besides. Op dit moment specialiseert hij zich in hedendaagse kamermuziek bij Ictus en Spectra ensemble.


Lees verder »     

videofragment (live op transitfestival 2013 door nadar ensemble)


Audio (live)

Transit 2013, Nadar Ensemble

RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.