Transit

Jasper Vanpaemel | 8 Little Indians | 2018

Compositiejaar: 2018
Uitgevoerd op Transit door: Ensemble Mosaik

Het is in 2018 exact 150 jaar geleden dat de tekst van het bekende liedje 10 Little Indians (beter gekend als 10 kleine visjes) voor het eerst werd neergeschreven. De tekst is even krachtig als het concept eenvoudig is: na iedere strofe sterft of verdwijnt er een personage uit het verhaal tot er uiteindelijk niemand meer overblijft. Over de jaren heen zijn er tal van adaptaties en variaties op dit populaire deuntje gemaakt. Of het gold als inspiratiebron om er verhaaltechnisch mee aan de slag te gaan, zoals bijvoorbeeld voor de televisiereeks De Mol. Een andere wereldberoemde bewerking is Agatha Christie’s thriller-roman 10 little niggers uit 1939, dat later nog verscheidene keren werd verfilmd. In deze roman worden de personages één voor één om het leven gebracht door een geheimzinnige moordenaar, die zich in het gezelschap bevindt.


Lees verder »

8 Little Indians is een abstracte muzikale hommage aan Christie’s roman. Het podium fungeert hierbij als het actieterrein van een gesloten gemeenschap, waarbij de muzikanten na hun mysterieuze verdwijning één voor één een nieuwe functie krijgen. De ogenschijnlijk willekeurige volgorde en timing waarin nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, vormen de rode draad van deze compositie. Wie zal er als laatste overblijven? [ Jasper Vanpaemel]Media en bijlages

Instrumentatie

Concert Transit 2018 Soetezaal STUK 12 oktober door Ensemble Mosaik:

Rebecca Lenton - fluit/flute
Simon Strasser - hobo/oboe
Christian Vogel - klarinet/clarinet
Martin Losert - saxofoon/saxophone
Roland Neffe - percussie
Ernst Surberg - klavier/keyboard
Chatschatur Kanajan - viool/violin
Karen Lorenz - altviool/viola
Niklas Seidl - cello
Arne Vierck - geluidsregie/sound director
Lennart Dohms - directie/conductor


Lees verder »     

PROGRAMMABOEK 2018

partituur

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.