Transit

Claudia Molitor | Decay | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: Claudia Molitor, Tullis Rennie, Gerrit Valckenaers

Decay is een muzikaal project van Claudia Molitor, dat het leven weerspiegelt door te bestaan als een eeuwigdurend work-in-progress. Elke nieuwe voorstelling bouwt voort op de vorige, maar blijft steeds onafgewerkt. Zo vormt het project een meditatie op de langzame transformatie die alle domeinen van het leven kenmerkt.


Lees verder »

Hoewel Decay door Molitor werd bedacht, omvat het project een roterende cast. In elke uitvoering staat een nieuwe gast centraal, die op zijn of haar eigen manier een ‘auteur’ wordt: hij of zij bepaalt mee de koers en drukt een persoonlijke stempel op de tijdlijn van het werk. Tot dusver verwelkomde Decay onder meer klankartieste Kelly Jayne Jones, saxofonist en improvisator John Butcher, violiste Alison Blunt, en percussietrio line upon line.

Molitor zelf beschrijft dit werkproces als ‘generatief’. Het concept nodigt verschillende artistieke stemmen uit om ‘auteurschap in de brede zin van het woord te veranderen en in vraag te stellen’. Met elke uitvoering verandert Decay niet alleen qua insteek, instrumentatie en muzikale structuur, maar ook qua filosofie. Molitor vraagt haar gasten namelijk ook om, elk op hun eigen manier, in dialoog te treden met het proces dat haar werk beschrijft. In dat opzicht merkt zij het universele karakter van het werk op: verval is een existentieel feit – een fenomeen dat ons ‘zowel verstoort als aantrekt’. Het werk omvat in die zin dus zowel individuele ervaringen, als het persoonlijk existentialisme van elke contribuerende artiest.

Decay is trouw aan zichzelf. Molitor hoopt dat het werk zowel ‘de melancholie van verlies kan omarmen, als vreugde vinden in de belofte van verandering’. Die hoop weerspiegelt zich ook in het compositieproces: het idee dat alle elementen van het werk gradueel veranderen, om uiteindelijk in het niets te verdwijnen. Slechts zelden behoudt een compositie haar titel wanneer ze volledig verandert, maar ook dit is een manier waarop Decay het leven weerspiegelt: de manier waarop een persoon kan veranderen, maar toch ook steeds dezelfde blijft. Volgens Molitor probeert kunst steeds ‘een moment vast te leggen, het in de tijd te bevriezen, het onveranderlijk te maken’. Decay is echter het tegenovergestelde: het is een levend iets, dat uiteindelijk in het niets zal opgaan. [Claudia Molitor]

Coproductie / Coproduction STUK

Copresentatie / Co-presentation Huddersfield Contemporary Music Festival, November MusicMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Studio STUK 18 oktober door:

Claudia Molitor - piano, geluidseffecten/piano, foley

Tullis Rennie - trombone, elektronica/trombone, electronics

Gerrit Valckenaers - objets trouvés, klarinet, elektronica/objets trouvés, clarinet, electronics


Lees verder »     

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.