Transit

Wieland Hoban | Razor’s Edge | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: Ensemble Interface & Nico Couck

De essentie van Razor’s Edge is metaalachtig. De snaren van de elektrische gitaar zijn uit metaal gemaakt: ze zijn glad en glanzend. Het instrument dat hier gebruikt wordt, heeft echter geen metalen fretten, zoals normale gitaren. In plaats daarvan combineert het instrument de gladheid van de metalen snaren met de gladheid van toonhoogte die haar fretloosheid mogelijk maakt.


Lees verder »

De rondingen en wendingen van haar lijnen, vaak omgekeerd of onderbroken door samengestelde acties, volgen paden langs de rand van een al even glad oppervlak.

Het scheermes uit de titel is niet recht, maar is licht gebogen – het soort vlijmscherpe mes dat traditioneel door barbiers wordt gebruikt. Deze metaalachtige wereld wordt versterkt door de percussiesectie, die volledig uit metalen instrumenten bestaat – inclusief een mes en een slijpstaaf, die samen een extra gelaagdheid toevoegen aan het metaalcomplex: die van glijden en gladheid. De klanken van het schrapen langs een pianosnaar, het poetsen van een gong, het slijpen van een mes en het glissando op een metalen snaar vormen samen één familie, die tevens ook symbool staat voor het hele ensemble: een familie van metaal. [Wieland Hoban]Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Studio STUK 19 oktober door Ensemble Interface:

Nico Couck - fretless elektrische gitaar/fretless electric guitar

Maurice Donnet-Monay - dirigent/conductor

Bettina Berger - fluiten/flutes
Hugo Queirós - klarinetten/clarinets
Christophe Mathias - cello
William Overcash - viool/violin
Anna D’Errico - piano
João Carlos Pacheco - percussie/percussion


Lees verder »     

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.