Transit

Jasper&Jasper | Quakea Quartet | 2013

Sinds 2010 ontwerpt het duo Jasper&Jasper nieuwe live-elektronische instrumenten om te onderzoeken hoe nieuwe technologieën een extra dimensie kunnen creëren binnen de traditionele concertbeleving. De nieuwe, voor het publiek nog onbekende instrumenten nodigen de toeschouwer niet alleen uit om te luisteren, maar ook om intens onderzoe-kend waar te nemen, om zintuigelijk en conceptueel te begrijpen wat hem of haar wordt voorgeschoteld.


Lees verder »

In die spanning tussen het onbekende nieuwe en het situationele begrip kan tijdens de performance – naast muzikale kwaliteiten – ook humor ervaren worden. De eerste Quakea’s werden door het duo ontwikkeld in april 2012 en belichamen hun filosofie op het gebied van elektroakoestische performance. De constructie bestaat uit een ijzeren kader, fietsbanden, enkele contactmicrofoons en specifieke computersoftware. Door verder geen typische elektronische interfaces te gebruiken, creëert de Quakea de illusie dat alle geluiden volledig door het instrument zelf worden geproduceerd. De inter-actie met de software wordt namelijk mogelijk gemaakt via het principe van audioherkenning en enkele andere actuele technieken.

In Quakea Quartet worden vier dergelijke ‘instrumenten’ gebruikt. Door de verschillende vormen en afmetingen, en door het uitgewerkte arsenaal speeltechnieken, is de gelijkenis met het klassieke strijkkwartet niet uit de lucht gegrepen. Quakea Quartet werd gecom-poneerd in opdracht van TRANSIT, waar het op 25 oktober 2013 voor het eerst werd uitgevoerd door Nadar Ensemble. [J&J]
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival Van Vlaanderen Vlaams-Brabant en met de steun van Stad Leuven.