Transit

Jelle Tassyns | Weapons of Brass Destruction | 2011

Weapons of Brass Destruction is geschreven in opdracht van en in samenwerking met bastubaspeler Bernd Van Echelpoel. Zowel structureel als qua inhoud refereert het werk naar het fenomeen van de massavernietigingswapens. Op structureel gebied is deze referentie op verschillende niveaus terug te vinden: op het ‘nucleaire’ niveau worden enerzijds klank- en toonagglomeraten afgebroken tot hun kleinste cellen (de individuele tonen) door een proces vergelijkbaar met kernsplitsing. 


Lees verder »

Aan de andere kant vindt tegelijkertijd een soort (kern)fusie plaats waarin de individuele elementen terug versmelten tot nieuwe kernen. Deze gelijktijdige reacties vinden ook plaats in de waterstofbom zoals die werd ontworpen door Edward Teller en Stanislaw Ulam. Op een hoger niveau vormen de vijf stadia waarin het Teller-Ulam design tot ontsteking gebracht wordt een basis voor de structuur van de compositie.
Weapons of Brass Destruction werd geselecteerd door ISCM Vlaanderen; het stuk werd op 21 oktober 2011 gecreëerd door Spectra Ensemble tijdens het TRANSIT festival. [J.T.]
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.