Transit

Einar Torfi Einarsson | Non-vanishing vacuum state | 2011

In de Kwantum veldtheorie is een vacuüm een actieve, onstabiele en niet-lege toestand. Het is een systeem met dynamische eigenschappen en een instabiele structuur – het heeft niet-vervagende kwaliteiten. Het is pre-/non-materieel en tegelijkertijd net uiterst materieel aangezien het materie beïnvloedt. De ruimte waarin niets een invloed uitoefent op iets is een plaats waar symmetrie spontaan doorbroken wordt, een plaats van pure intensiteit. Dit tussenin-zijn – tussen  stabiliteit en instabiliteit, tussen bewegingsloosheid en beweging – is een soort van intensieve catatonische toestand. En hier kunnen we terug een verband leggen met het fysische, aangezien het stuk bepaalde fysische regio’s destabiliseert en andere losmaakt van elkaar. Op die manier reikt deze compositie van het tactiele naar het biologische: een ontkoppeling van ‘struggle’ en verlangen, behoud of verdwijning van identiteit bij splitsing van een organisme, de splitsing van fysieke deeltjes in een vacuüm toestand.

Non-vanishing vacuum state werd op 22 oktober 2011 gecreëerd door ELISION ensemble. Het werd geschreven in opdracht van Huddersfield Contemporary Music Festival, Dark Music Days en TRANSIT. [E.T.E.]

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.