Transit

Arturo Fuentes | Space Factory III | 2011

“De stad die wij ons dromen en die ieder van ons bouwt, afbreekt en heropbouwt terwijl hij droomt’ is een citaat van de Mexicaanse dichter Octavio Paz. Deze zin illustreert dat we ruimtes scheppen, maar tegelijkertijd ook zelf beïnvloed worden door de ruimtes waarin we leven. Hetzelfde geldt voor muziek: het timbre van een instrument creëert een ruimte, en het is logisch dat de ruimte waarin dat instrument weerklinkt ook beïnvloed zal zijn door dit timbre. Hierop verder bouwend stel ik voor dat ‘harmonie’ tussen instrumenten in feite een projectie is van klankkleurruimtes. Ik neem klankruimtes namelijk waar als ‘timbrale kleuren’ die geconstrueerd en gedeconstrueerd worden in de tijd: ‘Ik ben een architect van directe geluiden in een ruimte die desintegreert’” (Octavio Paz).

Space Factory III werd geschreven in opdracht van Ensemble Recherche, met de steun van Fonca-Mexico. Het werk werd op 23 oktober 2011 gecreëerd door Ensemble Recherche tijdens het TRANSIT festival. [A.F.]





Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.