Transit

Matt Wright | Totem for Den Haag | 2010

Stel u voor: een gigantische totemistische klank, die zich uitstrekt vanaf de aarde tot aan de hemel. Het is een klank met verschillende vertakkingen, die zich telkens kronkelt, terwijl hij traag rukt aan de zwaartekracht van de planeet. Totem for Den Haag werd geschreven voor Ensemble Klang, voor hun cd Music at the Edge of Collapse. Het is mijn tweede compositie die turntable rpm gebruikt als notatievorm. Tot nu toe schreef ik reeds drie stukken waarin het woord totem in de titel voorkomt.


Lees verder »

Op die manier wordt gesuggereerd dat de werken verzamelingen vormen van klanken die in de lucht ‘hangen’, zoals totemistische gravures op een totempaal. Ik leefde gedurende twee jaar in Den Haag, waar ik een groot scala van nieuwe klanken ontdekte. Drie daarvan worden in deze nieuwe compositie verwerkt: de briljante precisie van Ensemble Klang, de nagesynchroniseerde geluidsband die ik inspeelde samen met het elektronica trio MTK, en de onvoorstelbare ontdekking van een timbila in de kelder van het Koninklijk Conservatorium…
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.