Transit

Louis Andriessen | ... miserere... | 2016

img
Compositiejaar: 2006-2007
Uitgevoerd op Transit door: B'Rock

miserere… is Louis Andriessens meest recente strijkkwartet. Qua vormstructuur is het nauw verwant aan het beroemde Miserere van Allegri (A B A C A B A B). De inspiratie voor deze verwantschap vond Andriessen in Melodien, een roman van de Duitse auteur Helmut Krausser. In dit boek, dat zich afspeelt in het 13e-eeuwse Italië, onderneemt de alchemist Castiglio een queeste naar de ‘26 magische melodieën’. Deze geheime melodieën hebben vreemde krachten, zoals bijvoorbeeld het vermogen om te bekoren of om te helen. Andriessen gebruikte een deel van dit melodische materiaal reeds eerder in Remembering that Sarabande, een werk voor vier altviolen geschreven ter ere van de 60e verjaardag van Annette Morreau. Formeel gezien is … miserere … een reeks van variaties.

[Louis Andriessen] 

© foto Francesca Patella
Media en bijlages

Programmaboek


Instrumentatie

Concert Transit 2016 Soetezaal STUK 28 oktober door B'Rock:


Rodolfo Richter - viool
Rebecca Huber - viool
Manuela Bucher - altviool
Rebecca Rosen - cello


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Louis Andriessen geldt als de invloedrijkste Nederlandse componist van zijn generatie. Dat is te danken aan de kwaliteit van zijn muziek, maar ook aan zijn kwaliteiten als docent. Zijn omvangrijke oeuvre laat zich niet in een korte kenschets omschrijven, maar een belangrijke rode draad is een voortdurende confrontatie met de traditie, die in de loop van zijn carrière meer en meer het karakter van een dialoog kreeg.


Lees verder »     

Foto's


© Mark Rietveld

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.