Three Affects bestaat uit drie korte bewegingen die elk op een specifieke en unieke sterkte van ‘historische uitvoerders’ focussen. De muziek draait rond improvisatie en versiering, precieze en diverse articulaties, een subtiele beheersing van intonatie, spontaneïteit en risico, en het bijzonder contextueel bewustzijn dat van een basso continuospeler verwacht wordt.
In de eerste beweging staan muzikale ‘groove’ en harmonische progressie centraal. Een aantal specifieke articulaties, geïnspireerd door de boogstreekoefeningen uit Leopold Mozarts Violinschule, wordt gecombineerd met het ADSR-verloop (attack, decay, sustain, release) dat de articulatie bepaalde bij vroege synthesizers. De tweede beweging draait rond melodie. Elke muzikant speelt een rijkelijk versierde, persoonlijke interpretatie van dezelfde lijn. [In de derde beweging worden de voorgaande texturen gecombineerd: canonisch uitgewerkte (digitaal uitgestelde) melodieën versmelten met driftige grooves in contrasterende maatsoorten.]
Toen het werk klaar was ontwikkelde ik een aantal methodes om de emotionele inhoud van deze drie muzikale werelden te interpreteren. Ik baseerde me hiervoor op Kirnbergers Die Kunst des reinen Satzes in Der Musik, Bharata Muni's NÄtya ShÄstra, Ben Johnstons ideeën over betekenis en harmonische verhoudingen, en Lasse Thoresens teksten over de semiotiek van muziek ‘as-heard’. Na de verschillende aspecten van deze vier benaderingen te hebben verinnerlijkt en gecombineerd, creëerde ik persoonlijke interpretaties van elke beweging en gaf daaraan uiting via de titels: observing youth, Awe en transcending duality. (Brendan Faegre)
Programmaboek Transit 2014, foto © Doug Hoeschler
Concert Transit 2014 Labozaal STUK 25 oktober door Nordic Affect:
Halla Steinunn Stefansdottir - viool
Gudrun Hrund Hardardottir - altviool
Hanna Loftsdottir - cello
Georgia Browne - traverso
Gudrun Oskarsdottir - klavecimbel
Brendan Faegre (1985) is een componist, leraar, bandleider en slagwerker die woont en werkt in Nederland. Zijn voornaamste doel is het creëren van een herkenbaar geluid met elementen van de verschillende genres waarin hij gevormd werd: jazz en rock drummen, klassieke Hindustanimuziek en hedendaagse concertmuziek. Faegres werken werden gespeeld op festivals zoals Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus, November Music, Dark Music Days, Young Nordic Music, Bejing Modern en Aspen. Hij kreeg opdrachten van diverse culturele actoren, waaronder Ensemble Klang, Slagwerkgroep Den Haag, Third Angle Ensemble, het Debut Orchestra en de Stichting HuygensFokker.
MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.
Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.
Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)
Meer informatie: info@matrix-new-music.be
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.