Transit

Annelies Van Parys | Histoire du Soldat Inconnu | 2019

img
Compositiejaar: 2008
Uitgevoerd op Transit door: HERMESensemble

Het werk ontstond in 2008 op vraag van HERMESensemble & Cinematek om de gelijknamige film van Henri Storck van een ‘soundtrack’ te voorzien. Hierbij heb ik gekozen voor een sfeerscheppende benadering die hier en daar de gruwel van de beelden of het cynisme wat extra onderlijnt.


Lees verder »

Zoals in al mijn werk is er een afwisseling van eerder melodische elementen met spectrale harmonieën die gebaseerd zijn op klokklanken. Voor de nieuwe versie heb ik een grondige revisie gedaan van de partituur. Het geheel werd een stuk strakker en af en toe ook abstracter gezet en hier en daar van wat extra kleur voorzien. [Annelies Van Parys]

Foto Trui HanoulleMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Soetezaal STUK 20 oktober door HERMESensemble

 

Manoj Kamps - dirigent

Mireille Capelle - mezzo

Karin de Fleyt - fluit solo


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Bij Annelies Van Parys is niet zozeer de exploratie van de klank 'an sich' belangrijk, hoewel die natuurlijk een rol speelt, maar veeleer de sensatie die haar klanken teweeg brengen. Daarin schuilt een wezenlijk verschil, een verschuiving van object naar subject. In het laatste geval staat immers de gewaarwording centraal. Haar partituren zijn het gevolg van een empirisch proces, want in beginsel gebaseerd op nauwgezette observaties van akoestische fenomenen. En dan zijn er de bijna wiskundige constructies, de strenge structuren waarin alle aspecten (van grote vorm tot het kleinste detail) beantwoorden aan dezelfde verhoudingen. Ze zoekt steeds naar een eenheid van micro- en macrostructuur, waarbij ze de traditionele vormen niet schuwt. (vrij naar Joep Christenhusz)


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.