Transit

Joachim Brackx | [ Nadir / Zenith ] + 4 | 2006

Nadir / Zenith is een installatieproject dat ik realiseerde voor de gelijknamige tentoonstelling van experimenteel  fotograaf Maarten Vanvolsem. Vermits de foto’s die worden getoond genomen zijn met een speciale camera die foto’s neemt die dynamisch zijn in de tijd, wilde Maarten een dialoog aangaan met dé tijds-dynamische kunstvorm bij uitstek: muziek. Het experimenteren met de tijdservaring van de luisteraar is iets wat me altijd al heeft gefascineerd. Bovendien gaf dit project me een unieke kans om een ander interessepunt te exploreren: een bewegend publiek. Ik ontwierp voor deze tentoonstelling een achtkanaalsluidsprekerinstallatie die met subtiele elektronische pulserende klanken tijd schept en sterk afhankelijk zal zijn van de luisterpositie. Door een vernuftig systeem is bovendien de kans bijzonder groot dat de installatie gedurende de hele maand die de tentoonstelling duurt nooit twee keer exact hetzelfde zal klinken. Bedoeling is door het muzikale medium een dialoog aan te gaan met de beelden en de tijdswaarneming ervan.


Lees verder »

Tijdens TRANSIT gebruik ik dit gegeven en zet er nog een andere component van tijdsperceptie naast: het live-concert. In plaats van de 10 minuten die de doorsnee bezoeker zal doorbrengen in Nadir / Zenith zal de luisteraar een uur lang kunnen luisteren naar de betoverende klanken van Nadir / Zenith in dialoog met een nieuw stuk voor saxofoonkwartet van mijn hand, uitgevoerd door BL!NDMAN junior [4x4]sax. Vandaar ook de titel [ Nadir / Zenith ] + 4. In het kwartet onderzoek ik de verschillende relaties die mogelijk zijn tussen levende uitvoerders en vooropgenomen muziek door een elektronisch medium, en dan vooral diegene die een invloed kunnen hebben op de tijdsperceptie. Ik zal zelf ook als uitvoerder betrokken zijn, want ik heb ervoor gekozen de elektronische installatie in real-time te ‘sturen’, wat betekent dat ik ga ingrijpen op de macrostructuur ervan tijdens het concert zelf. Een installatie voor een tentoonstelling van een maand is immers iets heel anders dan een voor een concert van een uur.

[ Nadir / Zenith ] + 4 werd gecomponeerd in opdracht van STUK en aldaar gecreëerd op 28 oktober 2006 door BL!NDMAN JUNIOR [4x4]SAX en de componist.  (Joachim Brackx)
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.