Transit

James Harley | Troi | 2006

Troi onderzoekt verschillende karaktereigenschappen van de instrumenten en muzikanten van het Trio Fibonacci, voor wie het werk in opdracht is gegeven. De muziek ontwikkelt zich op doorlopende wijze gedurende veertien minuten. De formele elementen van de compositie zijn afgeleid van Fibonacci-reeksen. Het harmonisch en melodisch materiaal is gebaseerd op
drie toonhoogtecollecties, één gebaseerd op halve tonen, één op kwarttonen en één die gebruik maakt van de natuurlijke boventonen van de strijkinstrumenten. De instrumenten treden soms eendrachtig op, maar soms ook onafhankelijk. De titel van het werk is afgeleid van ‘trio’ en ‘trois’. Het woord ‘troi’ zelf bestaat in verschillende talen, ondermeer het Vietnamees en het Welsh, en iedere verdere betekenis die eraan verbonden kan worden heeft niets te maken met ‘Time-Resolving Optical Imaging’ of met Star Trek.


Lees verder »

Troi werd gecomponeerd in opdracht van TRANSIT en aldaar gecreëerd op 29 oktober 2006 door Trio Fibonacci. (James Harley)
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.