Transit

Lucien Goethals | Movimientos y Acciones | 2005

Movimientos y Acciones, de titel van de compositie, is moeilijk in het Nederlands te vertalen. Het betekent approximatief zoiets als Actie en Mouvement. Het werk werd gecomponeerd op vraag van Pierre Bartholomée voor de instrumentale groep Musiques Nouvelles (die onder zijn leiding stond en gespecialiseerd was in de meest recente muziek) en de harp-soliste Francette Bartholomée. Voor de uitvoering moeten de instrumenten op de volgende manier op het podium worden geplaatst: duidelijk links fluit, viool, altviool; in het midden, drie cymbalen (van klein tot groot), caisse claire, small Tom,large Tom,grote gong, middelgrote Tam-Tam, grote Tam-Tam en achteraan in het midden een vibrafoon; duidelijk rechts, klarinet in Bes, de tweede viool, cello.


Lees verder »

Vooraan in het midden de chromatische harp. De compositie is atonaal en polyfonisch geconcipieerd. Elk instrument heeft een zelfstandige functie en mag niet beschouwd worden als een begeleiding van de chromatische harp. Movimientos y Acciones werd gecreëerd in het Kuns thistorisch Instituut, Rozier, Universiteit Gent op 10 februari 1966 door de groep Musiques Nouvelles onder de leiding van Pierre Bartholomée met Francette Bartholomée als chromatische harp-solo.
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.