Transit

Thomas Bensdorp | Jongens | 2014

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: Zwerm

Jongens is een compositie voor drie leden van het elektrische gitaarkwartet Zwerm plus gevonden geluidsmateriaal. Het is een soort muzikale biografie: een collageachtig stuk dat gebruik maakt van (amateur)opnames uit de jeugd van de drie gitaristen. Het materiaal omvat een cassettebandje uit het begin van de jaren 1990, met opnames van jamsessies op akoestische gitaren door de 11-jarige Johannes en een vriendje; een vroege demotape van het bandje waar Bruno in speelde tijdens zijn tienerjaren (de progressieve rockgroep Nursery Rhyme); en een registratie van het concert van Toon ter gelegenheid van zijn eindexamen op de middelbare school. De oorspronkelijke opnames vormen de basis voor een soundtrack met daaroverheen nieuw gecomponeerde gitaarpartijen – de muzikanten spelen dus samen met hun vroegere muzikale zelf. Het stuk gaat over de persoonlijke relatie van de bandleden tot hun instrument en hun eigen muzikale achtergrond, maar probeert ook met het bestaande materiaal nieuwe wegen in te slaan. Onderweg vervagen de grenzen tussen amateuristisch en professioneel, tussen privé en openbaar. (Thomas Bensdorp)
Media en bijlages

instrumentatie

Concert Transit 2014 Labozaal STUK 26 oktober door Zwerm:

Johannes Westendorp - gitaar

Toon Callier - gitaar

Kobe Van Cauwenberghe - gitaar

Johan Vandermaelen - electronics

Lucas Van Haesbroeck - licht

ca. 12'


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Thomas Bensdorp (1981) is een componist en geluidskunstenaar uit Amsterdam. Zijn werk bevat instrumentale en elektronische muziek, video’s en klankinstallaties. Hij componeert niet alleen voor klassieke ensembles, maar ook voor pogroepen, laptop, straatorgels, automatische muziekdozen, musea, theater, dans en film. In recente composities combineert hij compositie en klankdesign met bewerkte archief- of amateurbeelden. Op die manier creëert hij spookachtige, gefragmenteerde verhalen die het geheugen als narratief proces en de invloed van opnametechnologie op (collectieve) herinnering en perceptie onderzoeken. Humor maakt een belangrijk deel uit van zijn werk. 


Lees verder »     

videofragment

7-minuten durende impressie van 'Jongens' van Thomas Bensdorp door/voor Zwerm

RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.