Transit

Georges Aperghis | Trio Funambule | 2016

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: Trio Accanto

Georges Aperghis maakt het gemakkelijk om zijn stuk Trio Funambule te duiden. Het lijkt helemaal om 'lichamelijkheid' te draaien. De titel - 'koorddans', of beter nog 'acrobatiek op het hoge koord' - is een weggever: het thema is evenwichtskunst, bij elke beweging je evenwicht vinden en bewaren. Het doet er niet eens toe of je een trio voor je op het hoge koord ziet (drie mannen op een koord) of het wisselspel van drie ledematen (benen, bovenlichamen, balanceerstokken) of enkel van spiergroepen die elkaar in evenwicht houden. De drie instrumenten zijn altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden, ook als ze uniritmico spelen. De klank- en ritmevariaties komen meestal op een beperkte ruimte tot stand. Vaak wordt het spel van de saxofoon meer door het ritme gedirigeerd dan dat van het slagwerk. Daar ligt de nadruk op golvende, glissando-achtige melodiek (met behulp van een watergong of een flexatone). De pianist neemt de meest slagwerkachtige passages voor zijn rekening. 

 


Lees verder »

Aperghis, de man van het theater, vertrekt vanuit gebaren, vanuit het spel van bewegingen en vanuit het lichaam om de basis voor zijn motieven en dynamiek te bepalen. Hij laat een van de spelers een stap zetten. Een andere volgt, terwijl de derde een tegengestelde, compenserende beweging maakt. Dan wordt alles omgegooid en neemt de volger van daarnet de leiding. Zo gaat het stuk verder in balancerende bewegingen, nu eens heel gevarieerd, dan weer voorzichtig aftastend, soms krachtig en nadrukkelijk, waarna alles weer bijna helemaal stilvalt. Aan het einde van het stuk staat het hele huis te daveren en lijkt het hele team op het punt te staan om van het koord te worden geblazen. Het probeert volop zijn evenwicht terug te vinden en te bewaren. Er zal toch niemand vallen? Het stuk eindigt zonder op deze vraag een antwoord te geven. 

[Trio Accanto]

Foto: Xavier LamboursMedia en bijlages

Programmaboek 2016


Download (pdf)     

Instrumentatie

Concert Transit 2016 Soetezaal STUK 29 oktober 2016 door Trio Accanto:

 

Marcus Weiss - saxofoon

Nicolas Hodges - piano

Christian Dierstein - percussie


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Georges Aperghis is een Griekse componist geboren in Athene in 1945, hij woont en werkt in Parijs sinds 1963. Zijn concertmuziek omvat een grote reeks instrumentale en vocale solowerken (waaronder zijn meesterwerk Récitations uit 1978), waarbij theatrale elementen hier en daar werden geïntroduceerd. Zijn kamermuziek - zowel orkestraal, vocaal als instrumentaal - is rijk aan vele stukken gecomponeerd voor een breed scala van uitvoerende ensembles. Zijn operacomposities kunnen worden beschouwd als een synthese van zijn muzikaal theater en zijn concertmuziek: de tekst is hier het verenigende en beslissende element, de zangstem is de belangrijkste drager van expressie.


Lees verder »     

audio

(uit album 'Funambules' van Trio Accanto, 2016)

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Links

WEBSITE TRIO ACCANTO

WEBSITE GEORGES APERGHIS


UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.beDe TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.