Transit

Katherine Young | Earhart & the Queen of Spades | 2016

img
Compositiejaar: 2015-2016
Uitgevoerd op Transit door: Nico Couck

Dit werk begon met een verhaal en evolueerde door het stellen van een vraag: ‘wat is iets waardevols of iets waardeloos dat je hebt verloren?’.

Earhart & the Queen of Spades is het eerste complete werk in een cyclus genaamd When stranger things happen, een project geïnspireerd door Kelly Links kortverhaal The Girl Detective (Small Beer Press, 2001). Links verhaal is een duistere meditatie over verlies, mythes over de vrouwelijkheid, en het potentieel van de verbeelding. De onderzoeken van ‘The Detective’ brengen haar hoog in de bomen; in dromen – de hare en die van anderen; en diep in een onderwereld waar vreemde dingen gebeuren.

In dit werk voor elektrische gitaar en elektronica doorsnijden stilte en quasi-stilte een verwrongen klankmuur, om uiteindelijk een onderwereld te openbaren waarin misplaatste, vermiste, gevonden en ongebonden objecten zich verzamelen en zingen.


Lees verder »

Een korte lijst van zowel belangrijke als onbelangrijke verloren voorwerpen, zowel afkomstig uit Links verhaal als uit wat de betrokken artiesten met mij deelden: ondergoed, een schoen (de linkse), sokken, beugels, Amelia Earhart, een bril (op sterkte), mijn adem, Opa Burt, haarspelden, een kleine Japanse bel, een 2011 Honda CRV, al mijn cd’s, sleutels, de schoppendame uit een spel kaarten, gsm’s (meerdere), spelden (juwelen), trouwringen, huiswerk uit de 7de graad, een muntstuk van 50 cent, haar Moeder, een gouden ketting, mijn portemonnee…

Dit werk was een opdracht van de Darmstadt Internationale Ferienkurse für Neue Musik en werd mede mogelijk gemaakt dankzij enerzijds de Tri-Centric Foundation Research & Development Micro-Grant, en anderzijds de vrijgevigheid van Friendship Fund en JazzRightNow.com.

[Katherine Young]

 

Foto NewberryMedia en bijlages

Programmaboek 2016


Instrumentatie

Concert Transit 2016 Soetezaal STUK 30 oktober 2016 - voor gitaar en electronics - door: 

Nico Couck - gitaar


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Componiste en fagottiste Katherine Young creëert akoestische en elektro-akoestische muziek die gebruikt maakt van ongewone timbres, ritmische druk en kinetische structuren om de dramatische lichamelijkheid van klank, de verschuiving van intersubjectieve dynamieken en spanningen tussen het bekende en het vreemde te onderzoeken.


Lees verder »     

Foto's Concert


© Mark Rietveld

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Links

WEBSITE NICO COUCK

WEBSITE CHAMPDACTION

WEBSITE KATHERINE YOUNG


UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.beDe TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.