Transit

Joanna Bailie | Last Song from Charleroi | 2017

img
Compositiejaar: 2017
Uitgevoerd op Transit door: Zwerm

Last Song from Charleroi is gebaseerd op ‘fieldrecordings’ die ik in 2013 maakte in de Belgische stad Charleroi. De stad bevindt
zich reeds vele decennia in een postindustriële staat van verval. De geluiden van metaal- en schrootverwerking die ik er opnam, komen voort uit één van de weinige nog actieve sites. Op sommige manieren is het werk een aanvulling op Symphony Street Souvenir, een werk uit 2010 rond het vertragen van opgenomen geluiden en alle verdriet en materiële desintegratie die daaruit voortkomen. Last Song from Charleroi doet het tegenovergestelde. 


Lees verder »

Over een tijdspanne van zestien minuten wordt de veldopname steeds sneller weergegeven. Het complexe spectrum van de fabrieksdrone stijgt drie octaven en de identiteit van de opgenomen locatie komt langzaam maar zeker in zicht. Het geluid van de opwaartse ‘glissandi’ die het werk domineren is tevens ook het geluid van een machine die wordt aangezet; het geluid van spanning en anticipatie. Als zodanig vormt zich een vreemd contrapunt tussen muzikaal effect en concreet onderwerp.
[Joanna Bailie]Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


Instrumentatie

Concert Transit 2017 Labozaal STUK 22 oktober door Zwerm:

Toon Callier - gitaar
Johannes Westendorp - gitaar
Bruno Nelissen - gitaar
Kobe van Cauwenberghe - gitaar
Lucas Van Haesbroeck - decorontwerp, licht

Johan Vandermaelen - geluidsdesign


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Joanna Bailie werd geboren in Londen in 1973 en woont momenteel in Berlijn. Ze studeerde compositie bij Richard Barrett en elektronische muziek aan het Nederlands Koninklijk Conservatorium. Haar recent werk omvat kamermuziek en installatiekunst. De composities van Bailie laten zich kenmerken door het gebruik van 'field recordings' gecombineerd met akoestische instrumenten. Ze is ook geïnteresseerd in de interactie tussen audio en het visuele.


Lees verder »     

VIDEO (LIVE; FRAGMENT 2)


FOTO'S


© Mark Rietveld

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.