In Folklore for strings and keys wordt een abstracte universele wereld gebouwd, los van tijd en plaats. Een plattegrond leidt ons langs locaties waar de menselijke bedrijvigheid wordt verklankt: de energie van het bewegen, eigen aan bepaalde handelingen en plaatsen. The Playground, the Bar, the Cemetery, the Country, the Water, the Nation...
De focus ligt op het universeel menselijke en de gedeelde gevoelens in een community. Op het gemeenschappelijke en niet op de verscheidenheid.
Elementen voor het bouwen van die abstracte wereld zijn fieldrecordings, folkloristische puzzelstukken (een random verzameling van over heel de wereld), muzikale ruimtes, een piano en een klavecimbel (inside en outside).
Alles in een decor van kunstenaar Geert van Oorlé.
[HELEEN VAN HAEGENBORGH]
Concerten Transit 2020 Studio STUK 25 oktober door:
Heleen Van Haegenborgh - piano, compositie, concept
Guðrún Òskarsdóttir - klavecimbel
Geert van Oorlé - decor
Jeroen Wille - grafische vormgeving
Ruud Ruttens - grafische vormgeving
Johan Vandermaelen - technische assistentie
Pianiste, componiste, improvisator en performer Heleen Van Haegenborgh studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium Gent en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. In haar werk vloeien creatie, compositie, improvisatie en uitvoering samen, en staan samenwerkingen centraal. Zo werkt ze graag met beeldende kunstenaars, filmmakers, ensembles, musici en theatermakers als bijvoorbeeld Nordic Affect, LOD en Guy De Bièvre aan interdisciplinaire projecten, wat resulteert in een uitgebreide werkenlijst als co-auteur in erg uiteenlopende formats. Zo componeerde ze onder meer Mock Interiors (2008) samen met Gunther Venrooy, Rondo Regina (2013) voor 'wired piano' - haar eigen techniek om de piano te prepareren - en Signaux (2013) voor 23 misthoorns en piano.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.