Transit

Benjamin Van Esser | Coalesce [2] | 2013

Coalesce [2] kan gezien worden als een smeltkroes waarin verschillende muzikale aspec-ten zoals improvisatie, elektronica, atonaliteit en aleatoriek samenkomen en met hun tegengestelden versmelten. Het werk bestaat uit 3 delen die als een geheel worden gebracht.

Ieder deel heeft zijn eigen inspiratiebron. Centraal in het eerste deel staan een aantal looper modules die verschillende secties, elk met hun eigen metrische karakteristieken, opstapelen, en op die manier een polymetrische constructie creëren. Deel twee kent een minder tumultueus, eerder consonant verloop en wordt ingekleurd door het gebruik van tremolandi in combinatie met noise en granulaire synthese. Invloeden voor het laatste deel zijn Heavy Metal en IDM (Intelligent Dance Music). Stuwende, ritmische licks maken plotseling plaats voor een cascade van kwinten, begeleid door een chaotische glitch beat en een aantal microloopers die langzaam maar zeker de akoestische input ‘ontmantelen’. Coalesce [2] werd gecomponeerd in opdracht van TRANSIT, waar het gecreëerd werd op 26 oktober 2013. [BVE]





Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.